Kokoro Cup, Varsó - beszámoló

szo, 2021-10-30 10:37 — senseiagocs
D62BE729-1C0F-4A2C-86EA-825B800E2296.jpeg
52470A45-AE63-4385-9EF7-D2B870F1045E.jpeg
Példátlanul sikeres felkészítés zajlik az Y Akadémián – ez most is igazolást nyert a varsói Kokoro Cup-on. Notheisz Janka aranyérmet, Móczó Márk ezüstöt szerzett az utánpótlás mezőnyben, a két fiatal felnőtt, Kerekes Réka és Móczó Milán pedig magas hőfokú küzdelmeket tudott bemutatni a pénteki super fight-on. Hajszál választotta el őket attól, hogy wazarit szerezzenek. Palásti Krisztián saját hibája okán nem jutott dobogóig-ez is a tanulás része. Agócs Tibor vezetésével az Y csapata jó hétvégét tudhat maga mögött. Most sensei Agócs értékelését adjuk közre, amelyben a magyar versenyeztetési rendszer problematikáját is érinti röviden.
Kerekes Réka tegnap előre lépett. Marta Lubos-sal történt mérkőzése a Kokoro Cup különleges szabályának köszönhetően kifejezetten hasznos volt számára. Az, hogy 5 perc az első menet ezen a gálán, a nemzetközi versenyek 3 percéhez képest kifejezetten jó feladat volt Réka számára. Látszik, hogy több területen fejlődött és ezt nehezített körülmények között be is bizonyította. Kondicionális vetületű harcra számítottunk Martával, és sok visszajelzést kaptunk taktikai szempontból.
Milán 85 kilogrammos ellenféllel mérkőzött, annak ellenére, hogy ő 75 kg-ban versenyzik. Végig dominált Milán és szinte az utolsó pillanatig ő volt a kezdeményező a 35 éves, tapasztalt Marekkel szemben. A nap főmérkőzése az övék volt, és talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy európai színvonalú technikai, taktikai és kondicionális harc bontakozott ki. A küzdelmet több kamerával, különböző látószögből rögzítettük az élő közvetítés mellett. Most az elemzés következik: Litvániában, decemberben nem hibázhatunk.
Krisztián 38 kilóval érkezett Varsóba és a 49 kg-os súlycsoportban lépett tatamira. Győztes mérkőzést engedett ki a kezéből. Megfogta combra az ellenfelét, de nem tudta győzelemre váltani. Szinte megadta magának a wazarit azzal, hogy igazgatta a fejvédő sisakot egy kósza találat után. Sajnálom. Bár annak a rúgásnak nem is lett volna szabad megtörténnie amennyiben betartja a taktikát. 13 éves érésben levő kisfiú még. Szárnypróbálgatás időszaka ez.
Janka erős volt ehhez a mezőnyhöz és szép technikai repertoárral, wazarikkal, ipponokkal nyert. Bár csak lett volna még több küzdelme! Jó volt nézni, ahogy gyakorol, és ugyanakkor célorientáltan megy előre. Gratulálok az elmúlt két hétben nyújtott munkájához! Bizonyos területeken felnőttként viselkedett. Jó volt vele a közös munka. Az aranyérem egy jelzőtábla csupán a jó irány felé!
Márk ezüst érme egyszerre öröm és égbekiáltó is. Mivel mi csak “beesünk” az ilyen versenyekre és ott néhány másodperc áll rendelkezésre az akklimatizációra, iszonyatos hátrányból indulunk. Persze, ott vagyunk a döntőben, de a kiélezett pillanatokban abból a hátrányból, amivel mi lépünk a tatamira nagyot építkeznek ellenfeleink. Márk egy jelentősen gyengébb szabályrendszerű Európa-bajnokságon lép legközelebb tatamira Nagyváradon!
Felkészülési sorozatunk fontos állomásán vagyunk túl. Lengyelországban a magyarhoz képest eltérő szabályrendszerben, a japán Dream Cup szabályai szerint rendezik az utánpótlás versenyeket. Mi tagadás, ez is mutatja, hogy jelentősen előrébb tart a lengyel karate szervezet mind a reális küzdelemben történő megmérettetések területén, mind pedig a versenyrendszer kialakításában. Pontosan ezért lett vb döntősünk a férfiak között, melyet a kiválasztási rendszerük is segít. Itt a branch-ek külön versenyeket és programokat szerveznek, külön- külön és különböző összefogásokkal is. Nálunk ez sem működik, s ez pedig a magyar versenyzőket nem segíti abban, hogy tudatosan érjenek el komoly és jelentős eredményeket…”

Vendéglátók véleménye:

“Dear Tibor, 

I would like to thank you again for accepting my invitation. 
Team from your dojo showed great work ethic and they good performance during tournament.
Thank you for your nice words. I am looking forward to cooperate with you in future events.” Maciejj Mazur 

(tovább...)